27 august – Ziua Mondială a Boxului

La mulți ani boxului mondial, care aniversează astăzi patru ani de la recunoașterea mondială a unei zile dedicate unuia dintre cele mai vechi sporturi marțiale, cu o istorie de milenii de activitate. Cele mai vechi dovezi ale regulilor boxului datează din Grecia Antică, unde boxul a fost stabilit ca un joc olimpic în 688 î.Hr. Romanii l-au adoptat rapid, denumindu-l pugilatus, iar popularitatea lui a crescut continuu, devenind astăzi un sport cu o istorie lungă și distinsă. Este un sport atât antic, cât și modern, cu rădăcini atât în Est, cât și în Vest.
Pentru marea familie a ”nobilei arte”, această zi este despre sărbătorirea boxului, dar este și o oportunitate de a arăta că este un sport accesibil – deschis tuturor. Boxul este un sport de competiție, dar și recreativ, un sport care provoacă pasiuni năvalnice și în care orice carieră de succes se construiește pe cele mai solide principii ale unei vieți de succes: muncă, pasiune, ambiție, știință și, mai ales, capacitatea de a te ridica după fiecare eșec pentru a reveni mai puternic în ringul vieții.
Pentru boxul românesc cadoul mult dorit a fost adus în această săptămână de la Campionatele Europene de Cadeți din Slovenia și de la Jocurile Gimnaziadei din Brazilia, acolo unde pugiliștii noștri au obținut 5 medalii (1 de aur, 2 argint, 2 bronz), prin Nelu Ulmeanu (aur, CE Cadeți, 57 de kg), Adrian Chiriță (argint, CE Cadeți, 54 kg), Andrei Iofciu (argint, Gimnaziadă, 80 kg), Adrian Costin Costache (bronz, CE Cadeți, categ. 66 kg), Andrei Jgheban (bronz, Gimnaziadă, 57 kg).
La mulți ani, lor, colegilor lor din loturile naționale ale României, antrenorilor, oficialilor, tuturor celor care alcătuiesc marea familie a boxului românesc!