Alexandru Marin, pe podium la “Mondialul” de box de la Baku

Ajungând în primii patru pugilişti ai lumii, boxerul nostru a obţinut şi calificarea la Jocurile Olimpice de Tineret din Singapore

Vineri, pe 30 aprilie 2010, secţia de box CFR-CSŞ Unirea Iaşi a scris o nouă pagină de aur în istoria clubului sportiv de la “Gara Mare”, condus de Directorul Regional ing. Sorin Flutur (preşedinte de onoare) şi Şeful de Divizie ing. George-Radu Pipa (preşedinte executiv).

Tânărul boxer de 18 ani, Alexandru Marin, antrenat la CS CFR Iaşi de Nicu Brânzei şi la lotul naţional al României de Petre Mateescu şi Ilie Capţari a reuşit o victorie strălucită în sferturile de finală ale Campionatului Mondial de box pentru tineret de la Baku (Azerbaidjan), ajungând astfel pe podiumul de premiere al categoriei 54 kg, unde are asigurată până acum medalia de bronz. În meciul contra pugilistului Zack Davies (Ţara Galilor), Alex Marin a făcut un meci de vis şi a câştigat la puncte, cu scorul de 9-7 (pe reprize: 1-1, 4-5, 4-1), fiind singurul român la această competiţie care va lua o medalie, iar ca “bonus” din partea AIBA va  primi şi o calificare la prima ediţie a Jocurilor Olimpice ale tineretului de la Singapore, din 14-26 august 2010.

De menţionat că în ultima repriză a meciului Marin – Davies, pugilistul galez a condus cu 6-5, apoi românul a avut 7-6, a fost egalat la 7-7, dar când mai erau 76 secunde, boxerul ceferist ieşean a reuşit două lovituri de mare spectaculozitate şi a preluat conducerea cu 9-7, scor cu are de altfel s-a încheiat şi disputa de pe ringul de la Baku, acolo unde pugilistul din “colţul albastru” (Alex Marin) a fost declarat învingător.


În semifinalele programate duminică, pe 2 mai, Alexandru Marin se va confrunta cu indianul Shiva Thapa, cel care a evoluat formidabil în sferturi, unde l-a învins la puncte, cu 13-3 (pe reprize: 5-1, 4-2, 4-0), pe rusul Vadim Semin.
Referitor la prestaţia lui Alex Marin la “Mondialul” de la Baku, preşedintele CS CFR Iaşi, George-Radu Pipa, ne-a declarat în urmă cu câteva minute: “Succesul lui Alexandru Marin este unul fantastic pentru boxul ieşean şi cel românesc. Ne bucură mult succesul sportivului nostru la Baku şi îi dorim mult succes şi în meciul viitor, din semifinale şi poate va ajunge şi în finala competiţiei. Oricum, în premieră, vom avea şi noi un sportiv ceferist la Jocurile Olimpice, acesta fiind maestrul la doar 18 ani, Alexandru Marin!”.

În final, dublul campion naţional al României la categoria 48 kg seniori, ceferistul ieşean Benone Marcu, a menţionat: “Mă bucură mult reuşita colegului meu de club, Alexandru Marin, care a demonstrat la Baku că şcoala ieşeană de box de la CFR-CSŞ Unirea Iaşi este una de top. Îl aşteptăm pe Alex Marin acasă, la Iaşi, să-l sărbătorim aşa cum se cuvine şi să-i mulţumim pentru  performanţa de la primul lui Campionat Mondial din carieră!”.
Dan TEODORESCU