Condoleante pentru decesul presedintelui Poloniei Lech Kaczynski

Cu tristete am aflat despre accidentul aviatic in care au murit presedintele Poloniei Lech Kaczynski, Prima  Doamna si  mai multi demnitari Polonezi.

Conducerea Federatiei Romane de Box  transmite cele mai profunde condoleante Federatiei Poloneze de Box, poporului polonez si familiilor celor care au murit in acest tragic  accident aviatic.

Lech Kaczyński s-a nascut – impreuna cu fratele sau geaman Jarosław, fost Prim-ministru al Poloniei si actualul presedinte al partidului „Dreptate si Justitie” – in Żoliborz, Varsovia.

Lech Kaczyński a absolvit dreptul si administratia la Universitatea din Varsovia. in anul 1980 si-a luat doctoratul la Universitatea din Gdańsk. in 1990 a obtinut investitura (engleza habilitation) in dreptul muncii. Ulterior a devenit profesor universitar la Universitatea din Gdańsk si Universitatea Cardinal Stefan Wyszyński din Varsovia.

La sfarsitul anilor 1970 Lech si fratele sau au activat amandoi in opozitia anticomunista. Dupa impunerea legii martiale in decembrie 1981, Lech a fost inchis, impreuna cu alte cateva mii de militanti ai Solidaritatii.

Dupa eliberare, a devenit, impreuna cu fratele sau, un colaborator apropiat al lui Lech Walesa in cadrul Solidaritatii. In 2002 Lech Kaczyński a fost ales cu o mare majoritate primar al Varsoviei. si-a inceput activitatea declarand razboi coruptiei. A sprijinit construirea Muzeului Insurectei din Varsovia. De asemenea, a sustinut constructia Muzeului Evreilor Polonezi prin donarea terenului necesar.

Lech Kaczynski a castigat alegerile prezidentiale in 23 octombrie 2005.

In 10 aprilie 2010, avionul Tupolev Tu-154 care ii transporta pe presedintele Kaczyński, pe sotia sa, Maria Kaczyńska si alti demnitari a decolat de la Varsovia si s-a prabusit in apropiere de baza aeriana Smolensk, Rusia la ora locala 10:56 (9:56 ora Romaniei).

Accidentul a avut loc in conditii de ceata la aproximativ 1,5 km de aeroport.