Consideraţiile lui Vasile Citea

În direct din Baku, şeful delegaţiei României la aceste Campionate Mondiale de box pentru tineret, vicepreşedintele FR Box, Vasile Citea, face în continuare analiza comportării boxerilor noştri prezenţi pe 29 aprilie pe ringul mondial din Azerbaidjan, astfel:

“Astăzi  a fost o zi plină  pentru delegaţia României prezentă la Baku, datorită  faptului că toţi cei 3 sportivi rămaşi în competiţie au evoluat în optimile de finală ale Campionatului Mondial. A fost o zi încheiată onorabil, o spun cu toată tăria şi speranţa pentru viitorul boxului românesc. Am văzut pe ring aceşti tineri, care s-au depăşit pe ei însăşi prin prestaţia avută şi am să ofer câteva  consideraţii despre fiecare sportiv în parte.
Aşadar, Ştefan Caşlarov a luptat exemplar, cu etalarea unei tehnici foarte bine adaptată la stilul de box practicat la nivel mare azi în lume, cu chef de luptă, dorinţă de victorie şi orgoliu de sportiv care vrea victoria. Probabil că, dacă adversarul său era din altă ţară decât cea organizatoare, altul ar fi fost cursul acestui meci. Realitatea din ring nu a avut nici o legătură cu rezultatul afişat pe monitorul care ne arăta scorul. Realitatea, din punctul meu de vedere, e că diferenţa a fost de 2-3 puncte pentru azer, în nici un caz 15-0. Cu grijă şi răbdare, Caşlarov va avea un cuvânt mare de spus la această categorie, în viitor.
Iulian Buciuc, prin cele trei meciuri disputate la această competiţie, în condiţiile în care face categoria 57 kg foarte greu, e clar că şi-a depăşit limitele de până acum, a pierdut astăzi la 6-6, în faţa unui sportiv foarte bun din Tajikistan, un punceur periculos, care meciul anterior l-a câştigat prin KO în faţa unui sportiv din Franţa. Mai mult chiar, Buciuc a pierdut avantajul de 2 puncte în ultimile 20 de secunde ale meciului, datorită epuizării fizice. Mare păcat, pentru că el ar fi meritat, măcar pentru efortul depus şi dorinţa de victorie, să meargă mai departe, dar ăsta e boxul, ăsta e sportul în general şi de aceea îl iubim cu toţii. Aş putea spune că am avut şi ghinion la acest turneu, pentru că doi sportivi români au fost eliminaţi dupa rezultate de egalitate, ei fiind Maike Cioacă şi Iulian Buciuc. Dar asta e şi mergem mai departe!
Să vorbim acum de surpriza foarte plăcută care ne-a oferit-o astăzi Alexandru Marin, în urma victoriei prin inferioritate (rănire) în repriza a 3-a, dar ieşeanul nostru conducea şi pe <maşină> cu 7-2 în faţa sportivului din Ungaria, Lakatos. Toate calculele şi pronosticurile îl recomandau pe Marin cu şansa a doua la acest meci, după modul cum a boxat ieri ungurul, care a avut un meci epuizant şi cred că după efortul depus el nu a mai reuşit să se refacă. Azi, spre norocul nostru în ring, ungurul a fost cu totul altul decât cel de ieri sau efectiv nu a reuşit să se acomodeze cu stilul lui Marin, aşa că Dumnezeu a fost ROMÂN astăzi! Alexandru Marin a fost bine motivat, concentrat, şi-a dorit foarte mult această victorie, fiind şi ultima şansă a delegaţiei noastre de a avea un reprezentant în sferturi. Mâine, Marin va boxa pentru o medalie la acest Campionat Mondial, dar şi pentru un loc sigur la Jocurile Olimpice de tineret, de la Singapore. Să sperăm că Dumnezeu nu ne va uita nici maine, iar Marin se va simţi bine şi în final să ne întoarcem fericiţi în ţară”.
Dan TEODORESCU