Cupa Federatiei Romane de Box

Dupa o intrerupere de peste 20 de ani, recent, la initiativa si sub egida Biroului Federal a fost reluat traditionalul campionat national pe echipe(seniori), competitie menita sa contribuie la aplicarea in practica a Strategiei de dezvoltare a boxului in tara noastra.

Campionatul, datorita numarului mic de echipe participante – numai patru, s-a denumit Cupa Federatiei, si s-a disputat  in doua semifinale ( tur-retur ) si finala “mare” pentru locurile I-II si finala “ mica” pentru locurile III – IV.
Au participat echipele reprezentative ale mai multor asociatii judetene sub denumirile:  Dobrogea, Moldova, Transilvania si  Municipiul Bucuresti. In alcatuirea si mobilizarea acestor reprezentative o contributie determinanta au avut-o Vasile Citea – presedintele AJ Box Iasi, Toma Matei – presedintele AJ Box – Constanta, Adolf Ivanovici – presedinte Box Club Arad si Gheorghe Napoleon C.S. Dinamo Bucuresti.
La polul opus s-au aflat Titi Tudor – presedintele AJ Box Prahova si Ion Geica – vicepresedinte la AJ Box Gorj, care desi initial au fost de acord cu formarea si participarea echipelor reprezentative Muntenia si Oltenia plus Banat, au comunicat in ultima clipa ca nu mai participa.
 
In intalnirile dintre echipele participante s-au inregistrat urmatoarele rezultate:
– Dobrogea – Bucuresti : 18-24 si 13 – 25
– Transilvania – Moldova : 29 – 13 si 20 – 22
– Finala “mica” : Moldova – Dobrogea : 23 – 16
– Finala “mare” : Transilvania – M.Bucuresti : 23-20

In urma acestor rezultate castigatoarea Cupei Federatiei a fost declarata reprezentativa “Transilvania”. Un rol deosebit in obtinerea acestui meritat succes l-a avut  Asociatia Judeteana Arad si in mod deosebit domnul Adolf Ivanovici.
 
Conform regulamentului competitiei punctele au fost atribuite astfel:
-pentru victorie        : 3 puncte
-pentru meci nul        : 2 puncte
-pentru infrangere    : 1 punct
-pentru reprezentare : 0 puncte

Pe marginea rezultatelor inregistrate se impun in principal doua comentarii si anume:
a) Pentru ca echipele nu au prezentat boxeri la toate cele 11 categorii de greutate, din totalul intalnirilor care ar fi trebuit sa se desfasoare ( 66 de meciuri ), s-au disputat numai 49, reprezentand cca 75%. “Recordul” in aceasta privinta il detine intalnirea dintre M.Bucuresti – Dobrogea care a cuprins numai 5 intalniri, (sub 50%) in principal datorita selectionatei Dobrogei, care in pofida eforturilor depuse de domnul Toma Matei, nu a prezentat boxeri la patru categorii de greutate.
b) Din meciurile disputate, 37 s-au incheiat cu victorie “la puncte” (peste 75%), un singur meci prin K.O. si un altul prin “RCS” (inferioritate). Cele 10 abandonuri inregistrate nu au fost impuse de situatia din ring (practic fara lupta), ci de cu totul alte  considerente.  
Intalnirile s-au desfasurat, de regula in conditii foarte bune  din punct de vedere al locului  de desfasurare (capacitate sala, vestiare, grupuri sanitare, curatenie, s.a), evidentiindu-se in mod deosebit in aceasta privinta organizatorii: C.S Alutus – Mangalia ( director domnul Victor Vladu), A.J. Arad ( Adolf Ivanovici ),  S.C.M Flor Construct Suceava (antrenor Iftimie Doru).
La polul opus mentionam sala din orasul Focsani, unde s-a disputat intalnirea Moldova – Dobrogea, conditiile fiind, cu multa indulgenta, considerate ca “satisfacatoare”.
Referindu-ne la nivelul tehnic si de pregatire al competitorilor putem constata ca acesta nu a depasit cu nimic nivelul mediocru in care se gaseste de la o vreme boxul romanesc. Cauzele acestei stari de lucruri, precum si masurile de redresare ce se impun vor constitui, de buna seama, preocupari primordiale ale Biroului Federal in perioada imediat urmatoare.
Pe fondul acestei mediocritati, aproape generale, s-au putut totusi  remarca  cativa boxeri care s-au prezentat la un nivel tehnico – tactic ce poate fi apreciat ca “bun” si uneori chiar “foarte bun”. Printre acestia se numara : Juratoni Bogdan, Apodaresei Ciprian, Petre Sabin, Lupu Traian, Bejenaru Constantin, Marcu Benone, Biea Flavius, Cristofor Alexandru, Schiopu Petrica, Neacsu Ionut, Adrian Poputa.
In ceea ce priveste prestatia corpului de arbitri-judecatori care au oficiat la aceste intalniri, desemnati de Colegiul central de arbitri, se poate aprecia ca buna si pe alocuri chiar foarte buna evidentiindu-se in aceasta privinta: Stavre Laurentiu, Boidache Ion, Caramida Iulian, Saigo Francisc, Clonta Sorin, Pandele Iulian, Gavris Ioan.
Directiile in care prestatia arbitrilor-judecatori, ce au oficiat la Cupa Federatiei ar putea fi imbunatatita in viitor ni se par a fi urmatoarele:
– uniformizarea criteriilor de acordare a punctelor, deoarece au fost prea multe decizii de “invingator la puncte”, cu majoritatea (mai mult de o treime) , iar in multe cazuri au existat discrepante  mari ca numar de puncte, si in directii diferite, intre decizii.
– reducerea semnificativa a numarului de intreruperi dictate de arbitrii pentru atentionari, de multe ori inoportune, si sanctionarea prompta si ferma a incalcarilor regulamentului de catre boxeri si antrenori.
La aceasta competitie au fost aplicate, cu titul experimental, doua noi reglementari si anume:
– durata meciurilor a fost de 3 reprize a 3 minute;
– renuntarea la purtarea de catre boxeri a castii de protectie.
Se poate aprecia ca aplicarea acestor noi reglementari a condus la cresterea semnificativa a gradului de spectaculozitate a meciurilor, apreciat de spectatori si tehnicieni, fara ca prin aceste noi reguli sa se aduca prejudicii sanatatii boxerilor.
Tot ca o noutate, la aceasta competitie s-a aplicat formula  regulamentara cu trei judecatori si fara sistemul electronic de punctare.
O asemenea formula si-a dovedit pe deplin eficienta concretizata in decizii corecte in proportie de peste 95%, neexistand nici o decizie contestata, ci doar 3-4 decizii discutabile, care daca s-ar fi aplicat posibilitatea deciziei de “meci nul” ar fi putut fi evitate.
In concluzie, apreciem ca intiativa Biroului Federal de a relua traditia Campionatului National pe Echipe, cu toate neajunsurile intampinate, inerente in conditiile actuale, s-a dovedit a fi un real succes, care se poate constitui o baza de pornire pentru ca acest Campionat sa se desfasoare cu regularitate, cu o participare mai numeroasa ( cel putin 6 echipe interjudetene cu participanti la toate cele 11 categorii de greutate) si cu o promovare pe masura.
Biroul Federal impreuna cu Asociatiile Judetene de Box vor lua toate masurile ce se impun pentru asigurarea desfasurarii unui asemenea campionat, inclusiv prin introducerea acestuia in Calendarul Competitional al Federatiei Romane de Box pentru anul 2009.

Vasile Bita
Presedintele Comisiei de
Regulamente si Competitii

Valentin Vranceanu                                                       
Presedintele Colegiului                                               

Central al Antrenorilor