Două românce se bat pentru aur la Europenele de box

Steluţa Duţă (48 kg) şi Marinela Radu (81 kg) s-au calificat în finalele competiţiei găzduite de Sala Polivalentă din Bucureşti. Ultimul act e programat sâmbătă, de la ora 14:00

Boxul românesc respiră aer european la cel mai înalt nivel. După ani buni de aşteptare, un lot tricolor îşi pune din nou amprenta, prin rezultatele obţinute, pe un campionat continental. Lotul antrenat de Adrian Lăcătuş a reuşit să pătrundă cu două „boxeriţe” în ultimul act al competiţiei, fiind depăşit în clasamentul „calitativ” doar de Rusia şi Bulgaria, ambele cu câte trei finaliste. Sâmbătă, de la ora 14:00, cele două pugiliste tricolore vor încerca să transforme trofeele de argint pe care le au asigurate în unele de aur.

Ziua a început perfect. Steluţa Duţă şi-a confirmat statutul de lider în meciul germanca Ane Marie Stark, din semifinalele categoriei 48 kilograme. Buzoianca a boxat perfect, fără niciun pic de trac, a condus lupta cu autoritater şi a punctat eficient. „Nici nu concep să nu iau medalia de aur, mai ales că boxez acasă la mine şi fanii sunt alături dee mine. Şi azi m-au ajutat foarte mult să câştig. Poate că sunt crescută la casa de copii, însă eu am familie. Familia boxului”, a declarat Steluţa Duţă.

A doua boxeriţă calificată în finală a fost Marinela Radu (81 kg). Sportiva de la CSM Slatina a avut mult de muncit pentru a obţine victoria în meciul cu Anamarija Marsiuc (Croaţia). Echilibrul din ring a fost reflectat şi de decizia arbitrilor judecători, succesul fiindu-i atribuit româncei la preferinţă. „Meciul a fost greu pentru că adversara mea a lovit mult cu mănuşa deschisă şi consider că merita un avertisment. Încă de la începutul competiţiei mi-am pus ca obiectiv clasarea pe podium. Mi-ar plăcea ca mâine, la finală, imnul naţional să cânte pentru mine”, a declarat Marinela Radu.

După ce Simona Sitar (64 kg) şi Cristiana Stancu (69 kg) s-au oprit în semifinale, rămânând cu medaliile de bronz, delegaţia României a sperat că va face „tripla” în finală prin Luminiţa Turcin, categoria +81 kg. Campioana europeană din 2009 a cedat însă la limită (scor 1-2) în faţa italiencei Flavia Severin, după un meci epuizant. „Am avut o durere la mâna dreaptă care nu mi-a permis să boxez aşa cum aş fi vrut. Nu pot să spun că mă bucur pentru această medalie, pentru mine contează numai aurul. Sâmbătă voi veni să le susţin pe cele două colege ale mele la finale şi urmează să iau o decizie în ceea ce priveşte cariera mea”, a declarat Luminiţa Turcin (29 de ani).

 

Rezultate semifinale

Gala I

 48 kg: Steluța Duță (Rou) b.p. Ane Marie Stark (Ger)

48 kg: Sevda Asenova (Bul) b.p. Ayse Gagrir (Tur)

54 kg: Ewelina Wicherska (Pol) b.p. Marine Rostan (Fra)

54 kg: Marzia Davide (Ita) b.p. Elena Seveleva (Rus)

60 kg: Katie Taylor (Irl) b.p. Denitsa Eliseeva (Bul)

60 kg: Estelle Mossely (Fra) b.p. Sofya Ochigava (Rus)

69 kg: Stacey Copeland (Eng) b.p. Clare Grace (Irl)

69 kg: Elena Vystropova (Aze) b.p. Cristiana Stancu (Rou)

81 kg: Marinela Radu (Rou) b.p. Anamarija Marsic (Cro)

81 kg: Liliya Durnieva (Ukr) b.p. Petra Szatmari (Hun)

 

Gala II

51 kg: Saiana Sagataeva (Rus) b.p. Wassila Lkhadiri (Fra)

51 kg: Stoyka Petrova (Bul) b.p. Katalin Ancsin (Hun)

57 kg: Svetlana Staneva (Bul) b.p. Malovana Maryna (Ukr)

57 kg: Zinaida Dobrynina (Rus) b.p. Alessia Mesiano (Ita)

64 kg: Nastha Jonas (Eng) b.TKO2 Simona Sitar (Rou)

64 kg: Anastasia Beliakova (Rus) b.p. Siwa Kinga (Pol)

75 kg: Sarah Scheurich (Ger) b.p. Leyla Javadova (Aze)

75 kg: Mireille Fontijn Nouchka (Ned) b.p. Timea Nagy (Hun)

+81 kg: Flavia Severin (Ita) b.p. Luminița Turcin (Rou)

+81 kg: Maria Kovacs (Hun) b.p. Emine Bozduman (Tur)