GHID / Propunere – CRITERII DE SELECȚIE pentru loturile/centrele naționale/olimpice de box ale României

Descrierea programului

  • Documentul de față are drept scop stabilirea procesului și a criteriilor care vor sta la bazaalcătuirii loturilor nationale/ centrelor olimpice.
  • Filozofia de selecție – Acest ghid dezvoltă procesul și criteriile care vor sta la baza selecțieisportivilor din cadrul loturilor naționale ale României. Scopul lui este de a defini în mod clarcriteriile care vor sta la baza selectării celor mai buni sportivi care vor reprezenta Romania la competitiile internationale.
  • Prezentul ghid a fost realizat de Colegiul Central al Antrenorilor, aprobat de Biroul Federal al FR de Box din 10 iulie 2024 și va fi revizuit pe baza propunerilor membrilor afiliați, care vor fi transmise în scris pe officefrbox@gmail.com până la data de 01 septembrie 2024. Forma sa finală va fi aprobată în proximul Birou Federal din luna septembrie și va sta la baza alcătuirii tuturor loturilor naționale.
  1. Criterii de eligibilitate
    • Criteriile minime de eligibilitate pe care trebuie trebuie să l ndeplinească un sportiv pentru aface parte din loturile naționale:
      • Cetățenie, eligibilitate pașaport : Sportivul trebuie să aibă cetățenia română la data selecției, să dețină sau să fie eligibil pentru obținerea unui pașaport românesc.
      • Vârstă – Sportivul trebuie să îndeplinească cerințele de vârstă corespunzătoare lotuluipentru care se desfășoară selecția.
      • Legitimație – Sportivul trebuie să aibă legitimație valabilă, la una din entitățile afiliate FRB.
      • Sănătate – Sportivul trebuie să satisfacă cerințele medicale sportului de înaltă performanță,să nu se afle în stare de suspendare pentru dopaj abateri disciplinare sau pentru alte infracțiuni.
      • Rezultate – Sportivul trebuie să fie câștigător sau finalist al Campionatului Național și al Cupei României la categoria la care s-a înscris pentru selecție.
    • Criterii de performanță:

Exemplu:

  • Top 8 la Campionatul Mondial (cu cel puțin 2 victorii *)
  • Top 5 Campionatul European (cu cel puțin 2 victorii *)
  • Podium la un turneu internațional (cu cel puțin 2 victorii *)
  • Campion național al României
  • Deținător al Cupei României
  • Evaluarea Comisiei pentru Înaltă Performanță

* Walk-over nu se consideră ca victorie;

Evaluarea Comisiei pentru Înaltă Performanță va lua în considerare următoarele criterii:

  • Istoricul de performanță al sportivului;
  • Curba de performanță a sportivului (Rata de victorii/înfrângeri în competițiile naționale și internaționale);
  • Abilitățile tehnice ale sportivului și potențialul de îmbunătățire;
  • Angajamentul sportivului și aderarea lui la un program de antrenament de înaltă performanță;
  • Pregătirea fizică și psihică a sportivului;
  • Potențialul sportivului pentru înaltă performanță internațională pe termen lung;
  • Comisia de Înaltă Performanță va fi propusă de către CCA în colaborare cu FR Box si Comisia Tehnica, iar din ea va face parte obligatoriu, specialisti din cadrul FR Box (preparatori fizici, metodist, psiholog, analist performanta), dar si antrenorul principal al lotului pentru care se face selecția.
  1. Metoda de selecție – Numele, datele, locațiile tuturor trialurilor, evenimentelor sau cantonamentelorcare conteaza în realizarea procesului de selecție.

 

Exemplu:

Dracula Open (Ploiești, 2024.02.11 2024.02.19)

Cupa României pentru Juniori (Drobeta Turnu Severin, 2024.04.03 – 2024.04.11)

Campionatul Național pentru Juniori (Bacău, 2024.10.06 2024.10.12)

Concurs Național de Selecție (București, 2024.11.25 2024.11.30)

NOTĂ: Toate datele și locațiile vor fi anunțate de FRBox cu cel puțin 45 de zile înaintea fiecărui eveniment și vor fi postate pe site-ul federației (https://frbox.eu/).

  1. Criterii de selecție – Va conține metodele care vor sta la baza procesului de selecție care va determinacomponența finală a lotului național. Elaborarea alături de specialiști federației a unor baterii de teste adaptate fiecarei categorii de vârstă și fiecărui lot national pentru care se realizeaza selectia.

Exemplu: Pentru fiecare categorie, pe baza criteriilor definite la punctele anterioare vor fi selectațicâte 4 sportivi care vor face obiectul etapei finale de selecție.

4.  Evaluarea periodică pentru menținerea/eliminarea în/din program

  • Eliminarea sportivilor din program

Înainte de stabilirea definitivă a lotului, eliminarea unui sportiv din cadrul procesului de selecțiese va putea face ca urmare a următoarelor situații:

  • Voluntar – sportivul va trebui să adreseze o cerere Biroului Federal al FR Box prin caresă-și exprime intenția de a renunța la a mai face parte din cadrul lotului național
  • Accidentare sau îmbolnăvire – confirmate de un medic specialist recunoscut de FR Dacă sportivul refuză să fie consultat de medic, se va presupune că accidentarea/boala nu este validă și va putea fi îndepărtat din cadrul lotului.
  • Încălcarea Codului de Conduită al FR Box – în acest caz, sportivul va avea dreptul la o audiere în cadrul comisiei responsabile cu soluționarea

După acceptarea sportivului în cadrul lotului acesta va intra sub jurisdicția lotului respectiv, aplicându-i-se codurile de conduită și criteriile de performanță stabilite la lotul respectiv.

  • Încălcarea acestor coduri sau neîndeplinirea criteriilor de performanță vor duce la eliminarea sportivului din program
  • Încălcarea protocoalelor antidoping va duce de asemenea la eliminarea automată a sportivului din cadrul lotului
  • Înlocuirea sportivilor

Dacă din anumite motive se impune înlocuirea unui sportiv în cadrul lotului, se va apela din noula algoritmul de selecție. Presupunând că în urma aplicării anterioare a criteriilor au ajuns în faza finală un număr de sportivi (ex 3), va fi identificat următorul sportiv care satisface cerințele în ordinea în care au fost ele definite. Spre exemplu dacă criteriul final a fost Consursul Național de Selecție, va fi nominalizatsportivul aflat pe poziția a doua (cel care a pierdut la câștigător). Dacă acesta nu poate participa, al treilea concurent îi va lua locul.

4.3  Evaluarea sportivilor în cadrul programului

  • Cantonamente, pregătiri comune, turnee

Odată selectat, spotivul are obligația de a fi prezent la acțiunile lotului (cantonamente, pregătiricomune, turnee internaționale). Notificarea referitoare la data și locul de desfășurare vor fi trimise cucel puțin 30 de zile înaintea datei la care vor avea loc. Nu sunt permise derogări, decât în circumstanțe extraordinare. În caz de absență, motivele vor fi aduse la cunoștința antrenorului principal care vadecide acceptarea sau respingerea lor. Absența nemotivată va duce automat la eliminarea din cadrul lotului, cu drept de audiere.

  • Gestionarea greutății

Sportivul selectat la o categorie de greutate, va trebui să se supună protocolului de management al greutății care adoptat de FR Box. În plus, la orice competiții la care sportivul reprezintă FR Box, sportivul va îndeplini categoria de greutate în care este programat să concureze. În cazul în care nureușește să respecte greutatea conform protocolului sau nu îndeplinește greutatea la o competiție, indiferent dacă este organizată în țară sau străinătate, sportivul va fi supus urmatoarele sanctiuni:

  1. Eliminarea din competiție, cu posibilitatea atragerii răspunderii pentru costurile de cazare, masă șitransport
  2. Piederea indemnizației pentru luna în care are loc Continuarea neîndepliniriiprotocolului de management al greutății va duce la rezilierea contractului și eliminarea lui din program

4.3.3 Evaluări fizice, mentale, criterii de performanță

Pentru asigurarea unui mediu propice înaltei performanțe, pe parcursul anului competițional vorfi efectuate o serie de evaluări menite să determine măsura în care sportivul răspunde criteriilor de înaltăperformanță. Astfel vor fi evaluate atât abilitățile sociale (integrabilitate în cadrul lotului, punctualitate, seriozitate în pregătire, antrenabilitate, angajament, etc …) cât și aptitudinile specifice boxului (eficiența sistemelor energetice, forță și putere, reacție, coordonare, adaptabilitate) conform unor formulare după modelele de mai jos.

Exemple:

*** Mai sus avem modelul  de selecție din USA, cu punctaje acordate în funcție de anumite criterii stabilite – Anexa  A.

*** Mai sus avem modelul  de selectie din USA , cu  punctaje acordate in functie de anumite criterii stabilite – Anexa   B.

  • Modelul de Selecție din USA e pus pentru a ne inspira și pentru a lua cele mai bune decizii în privința viitorilor sportivi selecționați;

5.  Soluționarea contestațiilor privind deciziile de selecție

5.1. Eventualele nemulțumiri legate de procesul de selecție vor fi adresate și luate în considerare deComisia Tehnică din cadrul Federației Române de Box, deciziile lor fiind luate în conformitate cu politicade soluționare a litigiilor care va fi publicată pe site-ul federației.

5.2. Sportivul are dreptul să conteste doar situații în care a fost direct afectat de decizii. Atleții care nu au fost luați în considerare în procesul de selecție nu vor avea dreptul la contestații privind deciziile luate.

  • Plecând de la aceste criterii în cadrul Colegiului Central al Antrenorilor, alături de specialiștii  FR Box, ne propunem să avem forma finală, care să includă inclusiv bateriile de teste fizice, dar și tehnice, și să creăm și fișele individuale adaptate fiecărei categorii de vârstă.

NOTĂ / Actualele proceduri de selecție au fost realizate prin efortul următorilor: Radu Zarif, antrenor principal lot juniori, Valentin Anghel, Președintele Colegiului Național al Antrenorilor, Nechita Cristian, metodist – analist performanță.