Juan Antonio Samaranch a decedat

 

Fostul presedinte al Comitetului International Olimpic, Juan Antonio Samaranch a murit in spital, la varsta de 89 de ani.

 

Domnul Samaranch a avut probleme de sanatate de mai multi ani si a murit de insuficienta cardio-respiratorie la Spitalul Quirón din Barcelona la 21 aprilie 2010, unde a fost tratat pentru probleme cu inima.

 

Domnul Samaranch a fost pe larg considerat ca fiind cel mai puternic om in sport, cand a condus CIO, 1980 – 2001.

Samaranch a fost ales presedinte al CIO la a 83-a sesiune CIO, care a avut loc la Moscova, inainte de Jocurile Olimpice de vara din 1980 – intre 15 iulie si 18 iulie 1980.

In timpul mandatului sau, Samaranch a intarit financiar Jocurile Olimpice, cu oferte mari de televiziune si sponsorizari. Desi din 1984 Jocurile Olimpice de vara au fost boicotate de catre blocul sovietic, numarul natiunilor membre CIO participante a crescut la fiecare editie a jocurilor in timpul presedinţiei lui Samaranch.

Samaranch a vrut, de asemenea, mai buni sportivi pentru a concura la Jocurile Olimpice, lucru care a dus la acceptarea treptata a sportivilor profesionisti.

Unul dintre marile realizari ale domnului Samaranch a fost de salvare financiara a CIO, care a fost in criza financiara in anii 1970. Jocurile erau ele insele o astfel de povara asupra oraselor gazda si se parea ca nu se vor mai gasii gazde pentru olimpiadele viitoare.

Sub conducerea domnului Samaranch, CIO reinoit aranjamentele de sponsorizare (alegerea de a merge cu sponsori la nivel global, mai degraba decât sa permita fiecarei federaţii nationale de a lua cele locale), precum si oferte noi de difuzare, comercializarea Jocurilor Olimpice si a le face mai viabile.