“Mendy este un boxer murder”

Octavian Stoica este pana acum singurul roman care s-a batut cu Jean Paul Mendy. “Geolgau” spune ca francezul loveste cu capul si coatele, procedee interzise, insa este convins ca Bute va castiga meciul de la Bucuresti

www.lucian-bute.ro

Octavian Stoica (43 ani) a facut parte din “echipa de aur” a boxului romanesc din anii ‘80 alaturi de Francisc Vastag, Rudel Obreja, Mihai Leu, Daniel Dumitrescu si Vasile Nistor. Campion al Romaniei, Stoica, cunoscut in box dupa porecla “Geolgau”, a boxat la finalul carierei la profesionisti. Nu a avut rezultate notabile, insa s-a batut cu 4 campioni mondiali, Markus Beyer, Byron Mitchell, Mohamed Benguesmia, Evans Ashira, si cu alai 6 pretendenai la titlul mondial, cu tosi facand meciuri frumoase si stranse. Printre adversarii lui Stoica se numara si Mendy cu care a boxat pe 20 noiembrie 2004 in localitate Luce, langa Paris. Acum, Octavian Stoica antreneaza copii si le povesteste si ispravile traite in boxul amator sau profesionist.

Octavian, ti-l mai amintesti pe Jean Paul Mendy?
Nu o sa-l uit toata viata. Meciul cu el imi va ramane mereu in memorie. In primul randa pentru ca am boxat cu cel mai murdar boxer pe care l-am intalnit in cariera, in al doilea rand pentru ca am fost furat de arbitrii si in al treilea rand pentru ca a fost o deplasare lunga si urata. Am mers in Franta cu autocarul.

Cu autocarul?

Eu nu am avut bani sa merg cu avionul si am facut trei zile dus si trei zile intors pentru acest meci. Asa era pe atunci. Eu am facut profesionism pentru ca puteam castiga un ban cinstit. Eram platit bine si luptam cu orice adversar de la egal la egal.

Spui ca ai fost furat, in lista ta de partide de la BoxRec scrie ca ai pierdut prin knock-out in repriza a 5-a.

Knock-out nu a fost in nici un caz. Decizia oficiala a fost victorie Mendy pentru ranirea adversarului. Pe mine m-a oprit medicul sa mai boxez. Am fost lovit cu capul in nas si imi curgea sangele ca apa la robinet. Pacat, as fi facut un meci foarte frumos de 8 reprize. Castigasem o repriza, desi boxam la el acasa, si organizatorii se temeau de vreo surpriza.

Daca nu erai oprit de medic aveai sanse sa castigi?

Nu, in nici un caz. Boxam la el acasa. La decizie 99 de arbitri din 100 il dadeau pe el castigator. Oricum, a fost un meci strans. si i-am pus multe probleme lui Mendy.

De ce este Mendy este un boxer murdar?

Nu este murdar, ci foarte murdar. Inainte de lovitura care a dus la oprirea meciului am mai fost lovit inca de doua ori cu capul. Nu mai vorbesc de coate. Sau de “palme” (nr. lovitura cu manusa deschisa. Lucian trebuie sa aibe foarte mare grija la acest aspect.

In afara de loviturile interzise, cum este Mendy?

Un boxer foarte bun. Eu am boxat atunci cand el avea 16 meciuri. L-am mai urmarit apoi pe Eurosport de cateva ori si cred ca a mai progresat. Nu foarte mult, comparandu-l cu Lucian. Daca imi permite Lucian sa-i dau un sfat, ii spun sa aiba grija la directa de stanga. E arma lui de baza. Dar sunt convins ca Lucian stie sa se fereasca de ea. E atat de rapid… Ce sa mai, e cel mai bun boxer romana pe care l-am vazut eu vreodata.

E cel mai bun boxer roman din toate timpurile?

Eu sunt convins ca da. Am vazut multi pugilisti care loveau cu forta, insa nici unul nu a avut viteza lui Lucian. In ziua de azi, daca ai ceva in cap si esti rapid, esti campion. Viteza bate mereu forta. Lui Lucian i se spune Mister KO, insa eu i-as spune Fulgerul.

Poti da un pronostic pentru meciul Bute-Mendy?

Cu singuranaa: victorie Bute prin KO in repriza 10 sau 11. Nu va fi un meci usor pentru Lucian, insa 100% va invinge. In afara de viteza are upercutul ala de stanga devastator. Cu el il va face KO.

Vei merge la gala de pe 9 iulie de la Romexpo?

Sigur. Ma voi imbraca in rosu, galben si albastru si voi face galerie pentru Lucian. Merita! Este unul dintre putinii sportivi care ne fac mandrii ca suntem romani.