„Minimondial” cu participare românească

Performanţele boxului românesc din ultima perioadă sunt mult peste limitările impuse de problemele financiare însă pentru a trimite la Rio 2016 o delegaţie de sportivi importantă este nevoie de mai mult. Pentru seniorii şi senioarele noastre cu pretenţii şi şanse de calificare la Jocurile Olimpice din Brazilia drumul spre Rio a început la Sofia, Bulgaria, unde în aceste zile se desfăşoară un adevărat „minimondial”, un turneu de verificare cu o participare extrem de numeroase, 304 sportivi înscrişi în competiţie, dintre care 115 la feminin. Turneul Stranja, din Sofia, este primul după mult timp la care România trimite o delegaţie considerabilă, formată din patru sportive – Perijoc Lăcrămioara, Claudia Nechita,Cristina Cosma şi Florina Radu -, trei boxeri – Răzvan Andreiana, Gheorghe Ninel şi Paul Andrei Arădoaie – şi antrenorii Adrian Lăcătuş, Dumitru Dorobanţu şi Robert Băeatu.
„Cel puţin o fată calificăm la RIO”
Antrenorul lotului olimpic feminin de box al României, Adrian Lăcătuş, e convins că poate califica la Rio cel puţin o sportivă şi că participarea la acest turneu este un pas important într-o pregătire a lotului pe care-l coordonează pe măsura pretenţiilor pe care el le are de la elevele sale: „Am spus mereu că avem un potenţial uriaş în box. În fiecare an, în prima parte a sezonului competiţional mi se întăreşte această convingere în bilateralele pe care le disputăm, în care fetele mele chiar arată valoare. Pe parcurs însă ţările cu care ne batem evoluează, adună multe meciuri în picioare, în faţa unor adversare de top în timp ce noi suntem nevoiţi să lucrăm cu ceea ce avem, în principal cu întrecerile interne. Acum, în 2016, am pornit pe un alt drum, în care se cere performanţă, dar se şi oferă posibilitatea de a o atinge prin participarea la turnee de pregătire şi verificare de top, cum este acesta de la Stranja.Dacă menţinem această linie sunt sigur că vom califica cel puţin o sportivă la RIO, dacă nu chiar două”.
Miercuri zi de „foc”
În prima zi a competiţiei de la Sofia din delegaţia noastră a boxat doar Cosma Cristina, la categoria 60 kg, care a pierdut în faţa reprezentantei Tunisiei, după un meci extrem de echilibrat. Miercuri, 24 februarie, vor intra în „focuri” toţi restul sportivilor noştri, Perijoc urmând să întâlneasca reprezentanta Spaniei, Nechita Claudia va boxa cu Mona Mesian (Franţa), iar Radu Florina cu Saadat Abdulaeva (Rusia), precum şi cei trei boxeri ai clubului Dinamo prezenţi la acest turneu.Lotul olimpic feminin va putea obţine bilete spre Rio de la turneul de calificare care va avea loc la Samsun/Turica, în perioada 7-18 aprilie, şi de la Campionatul Mondial care va avea loc între 19-27 mai în Kazakhstan. Seniorii se pot califica la Olimpiadă de la turneele de calificare de la Samsun/Turcia şi de la Baku/Azerbaidjan, din 7-19 iunie, iar pugiliştii incluşi în APB – WSB se pot califica şi de la turneul din Sofia, din 13-22.05.2016. Până la acest moment singurul pugilist calificat deja la Olimpiadă este Mihai Nistor, la categoria +91 kg.