Raport de activitate după 6 luni de mandat / Preşedinte F.R. Box, Vasile CÎTEA

Domnilor, prieteni, colegi, oameni din box şi din afara boxului care aţi intrat în această horă nebună pentru salvarea Federaţiei Române de Box în urmă cu şapte luni. Fac acest bilanţ în urma sugestiei unor colegi antrenori şi nu numai, care au spus că lumea nu ştie ce am făcut şi ce facem noi, că e lipsă de comunicare şi nu suntem suficient de tranparenţi. Eu o să vorbesc aici, doar despre mine, însă trebuie să le mulţumesc tuturor colegilor din Biroul Federal pentru eforturile făcute, ficăruia după aportul şi valoarea lor. Şi în mod special trebuie să-mi exprim recunoştinţa şi aprecierea mea pentru colegii din executiv, angajaţii FRB, cărora le mulţumesc şi fără de care, nu puteam să aduc FRB pe linia de plutire.
Am ajuns astăzi poate la unul dintre ultimele hopuri majore pentru a ne îndeplini obiectivul, acela de a scoate FRB din prăpastie, o misiune ce a fost chiar mai grea decât părea atunci la Adunarea Generală din 14 ianuarie, când lista problemelor federaţiei, pe care o preluam împreună, prezentate şi de dna Ministrul Elistabeta Lipă, părea să nu se mai termine. Au fost 7 luni nu grele, ci de-a dreptul infernale, pentru că pe lângă incredibilele probleme financiare, juridice, contabile, de organizare, de personal, de funcţionare chiar, ţinând cont de blocarea completă a relaţiei cu MTS şi de popririle de pe conturi, am mai preluat şi o criză de imagine şi de încredere fără precedent pentru această federaţie de top a sportului românesc.
Personal, ca şi unii dintre d-voastră, am bătut la multe uşi încercând să atragem lângă noi sprijinul de care aveam nevoie pentru a trece mai uşor de această criză de proporţii. Am găsit multe uşi închise, cel puţin pe moment, întrucât compromisurile şi greşelile care s-au făcut în trecutul apropiat sau mai îndepărtat, se decontează în continuare. Nu va fi uşor nici pe viitor, având de acoperit găuri atât de mari încât de multe ori parcă oricât ai trage şi oricâte eforturi ai face să rezolvi o situaţie sau alta, parcă nu ai spor şi tot apar altele noi.

De unde am plecat…
Când am început munca în 15 ianuarie, Federaţia Română de Box era practic ameninţată cu dispariţia:
– 0 lei în casierie!!!
– 189.000 lei minus în conturi, această sumă figura cu popriri pe conturile federaţiei
– 140.000 de lei, minus, datorii la stat. Datoriile federaţiei la ANAF pe anul 2015.
– 386.000 lei la MTS. Aceasta era datoria completă a federaţiei către MTS;
– 1.050.000 lei datorii ale federaţiei către furnizori şi terţi;
– 14 procese pe rolul instanţelor de judecată, prin care ni se cereau cheltuieli de aprox. 1.000.000 de lei
– Se contesta noului BF legalitatea la conducerea federaţiei în instanţele de judecată;
– Situaţia contabilă a federaţiei lăsată de izbelişte din iulie 2015, fără bilanţuri şi declaraţii lunare depuse;
– Fără Comisie de Cenzori, fără Comisie de Disciplină, Comisie de Apel, fără Contabil, Jurist, Economist,etc.
– Fără cerinţele obligatorii pentru ca activitatea FRB să funcţioneze, fără medicina muncii, psi, etc.
– Bilanţul şi descărcarea de gesiune neînregistrate nici măcar pe anul 2014;
– Internetul şi telefoanele tăiate;
– Doar4 salariaţi în federaţie şi aceia neplătiţi de luni bune,
Asta era realitatea, de-a dreptul dramatică a FR Box la momentul ianuarie 2016.

Ce s-a realizat din ianuarie până în prezent…

Situaţia juridică:
– Federaţia pierdea procese pe bandă până anul acesta, în special prin neprezentare. Am consultat mai mulţi avocaţi de calibru în privinţa dosarelor în care FRB figura ca pârâtă, preţurile cerute de aceştia pentru a prelua tot acest purcoi de dosare fiind în jur de 50.000 lei. Cu sprijinul lui Bogdan Marinescu ne-am asigurat serviciile unui avocat de calibru, Mihaiela Popescu. Am plătit în total 5.000 lei şi am câştigat 13 din cele 14 dosare. A fost pierdut doar cel cu Rudel Obreja, cu contractele de împrumut încheiate de el cu federaţia prin 2011-2012, prin care federaţia îi este datorare cu peste 70.000 lei, unde acum suntem în faza de „contestaţie în anulare”
Deblocarea conturilor FRB:
– La finalul lui februarie am ridicat popririle de pe conturile FRB, popriri, care se apropiau de 200.000 de lei
Datoriile la ANAF:
– În aprilie am reuşit să obţinem certificatul de atestare fiscală, CAF, stingând datoriile FRB către ANAF, pe anul 2015, prin eforturile şi sprijunul real al domnilor Ion Glăvan, Bogdan Marinescu, Toma Matei, Victor Leu şi Vasile Lazăr care au contribuit, împreună, cu 94.000 de lei, asigurând grosul acestei datorii care ne împiedica în deblocarea situaţiei cu MTS.
– Am reuşit să ţinem calendarul competitional intern, fără sincope, exclusiv din venituri proprii, cu implicarea membrilor BF, iar pe cel internaţional, numai cu sprijinul COSR, si cu sprijinul cluburilor, carora le multumesc in numele FRB. Pe plan internaţional nu am putut participa doar la CE de tineret din Rusia, unde cheltuielile ar fi sărit de 20.000 de euro.
– La recomandarea d.lui Victor Leu am incheiat un parteneriat cu ,, Alexandrion Grup România’’ care ne-a susţinut în organizarea evenimentului „90 de ani de la înfiinţarea FRB”, Si ne-a pus la dispoziţie 1.000 de perechi de mănuşi de antrenament,ramanand dispusi să ne sprijine şi de anul viitor daca vom propune proiecte atractive si serioase.
– Am reuşit să închidem problemele contabile pe anul 2015, depunând, cu amendă, bilanţurile şi declaraţiile financiare.
– Am reuşit să constituim comisiile vitale: de cenzori, de disciplină şi de apel.
– Am reuşit in urma discutiilor cu COSR să suplimentăm locurile în CONPJ, prin înfiinţarea a încă unui centru Olimpic pe langa celelalte trei existente
– Am reuşit să organizăm un curs pentru antrenori în urma căruia alţi 6 tehnicieni au acum Certificarea 1 Stea, AIBA şi vom face la finalul lunii septembrie unul similar pentru arbitri.
Şi, poate cel mai important lucru e ca am reuşit să rămânem pe linia de plutire în acest timp in conditiile in care zilnic apareau noi probleme,si noi faceam eforturi disperate sa carpim gaurile care aproape au scufundat federaţia,aşa cum am stiut si putut noi mai bine, fără finanţare, fără personal suficient şi motivat financiar, fără prea mulţi prieteni.

Ce a făcut preşedintele…
În cele şapte luni de mandat pe care le-am parcurs până acum, aş putea spune fără să greşesc prea mult că am fost fortat sa bag in FRB peste 12 000 Euro, ca aceasta sa functioneze, adevarat ca tot timpul in stare de avarie. La greu şi la sărăcie lucie şi familii sudate se destrama, d-apoi noi care am constituit un Birou Federal ce a pornit din start ca unul condamnat să facă treabă şi sa scoata FRB din hatisul de probleme, dar BF in frunte cu mine, am ajuns să fim blamati, înjurați, contestati si de cele mai multe ori acuzati ca ar fi si interese financiare la mijloc, in conditiile in care din luna mai 2015 in FRB nu a mai intrat un leu de la buget.
Eu personal, am conştiinţa împăcată pentru că AM FACUT următoarele lucruri:
– Am ridicat poprirea de pe conturi dispusa de RIN Hotels de 173.000 de lei , pentru că în nume personal mi-am asumat si stins, circa 90.000 de lei . Pentru restul de 83.000 de lei, în urma a mai multe runde de negocieri s-a acceptat o eşalonare în 18 rate lunare.
– Am si platit primele doua rate din esalonarea catre RIN, pe iunie si iule şi ratele de 10.500 de lei.
– Am platit şi bilete de avion de 17.000 de lei, numai pentru ca fetele să poată pleca la Campionatul Mondial de la Astana.
– Pentru nevoile presante în desfăşurarea activităţii curente federaţiei am virat în conturile FRB peste 10.000 de lei. ( Telefoane, Internet, Hartie,Curatenie etc)
– Am achitat unui expert contabil, 6.000 de lei pentru inciderea situaţiei contabilă pe anul 2015 să putem depune bilanțul la ANAF.
– Am organizat ,,Centura de Aur’’ 2016, de la Iasi în care am reuşit să nu implic financiar federaţia nici măcar 1 leu
– Am avut discuţii aproape zilnice cu toţi factorii de decizie din MTS, COSR, chiar până la Guvern, Ministerul de Finanţe şi Camera Deputaţilor, pentru ca situaţia contractuală FRB – MTS să se deblocheze. Plus memorii şi adrese de zeci şi zeci de pagini.
– Am recuperat ,in urma memoriilor noastre şi a unor discuţii interminabile şi epuizante, MTS a recunoscut oficial că ne datorează şi el aproximativ 100.000 de lei, care mai pot acoperi ceva din datorii.

Concluzie
Domnilor, tot ce am spus sunt fapte şi cifre care arată clar că la Federaţie s-a muncit şi încă intens şi că sunt rezultate notabile. Şi pentru asta vă mulţumesc tuturor, după aportul fiecăruia. Sigur că se puteau face şi mai multe, dar pentru asta chiar e nevoie ca toţi să punem umărul să scoatem căruţa din noroi, mai ales acum când suntem atât de aproape.
Într-un Birou Federal din mai s-a votat în unanimitate ca fiecare membru al acestui BF să aducă câte un sponsor până la următorul Birou Federal. S-a uitat complet! Astăzi avem undă verde pentru finanţare in condițiile in care trebuie sa aducem un nou certificat de atestare fiscală, la zi, iar pentru a-l obţine şi a putea în sfârşit să răsuflăm uşuraţi şi să lucrăm şi cu spor. E vorba de alti 45.000 de lei (10.000 de euro) pe care trebuie sa ii plătim la ANAF.
Acum într-adevar era nevoie ca ce s-a vorbit în ianuarie să se şi concretizeze şi ca în Biroul Federal să fie aduşi membrii cu potential financiar si dare de mână pentru care unii v-aţi arătat disponibili să vacantaţi posturile d-voastră pentru a intari BF. Acum, ca si tot timpul e mare nevoie de oameni ca: Victor Leu , Mihai Craiu, Leonard Doroftei şi de fiecare om care, iubeste, doreste şi poate să ajute federaţia si boxul Romanesc.
Acum întradevăr e nevoie de un moment de sinceritate din partea fiecăruia dintre noi să vedem cum şi cu ce putem ajuta federaţia ca să iasă în sfârşit din mocirlă. Şi cu fapte, nu numai cu vorbe şi sfaturi. Eu sper ca, impreuna, sa readucem bugetul, normalitatea si liniștea in FRB.

Vă mulţumesc, Vasile CÎTEA.