Revista Sport Intern

Revista Sport Intern face noi referiri la cele doua medalii olimpice de aur promise de AIBA

 

Ca AIBA a facut intr-adevar promisiunea a doua medalii olimpice de aur pentru un investitor Azerbaidjan, nu este nici macar de crezut pentru cei care cred ca asociatia internationala a boxului Olimpic nu este capabila de tot felul de oferte dubioase.

Cu toate acestea, faptul ca Norvegianul Gerhard Heiberg, care este membru CIO si care cu doi ani in urma a condus Comisia pentru Reforma AIBA, initiata de catre CIO, cu toata seriozitatea sustine ca, in urma reformei este "practic imposibil" sa fie manipulate rezultatele de box in ring, este o dovada de absoluta si alarmanta naivitate.

 

Astazi, la fel ca in 1988 in Seul, este posibil sa se puna judecatorii in jurul ringului, dispusi sa livreaze rezultatele pe care oficialii si sustinatorii lor cer.

 

S-a intamplat recent, in timpul Jocurilor Olimpice de la Beijing unde mana dreapta a presedintelui AIBA, Ho Kim, a fost acuzat de manipulare a componentei judecatorilor.

 

Apoi vicepresedintele AIBA, Rudel Obreja din Romania, cand a incercat sa sustina o conferinta de presa pentru public, a fost suspendat pe loc. intre timp, el a luat masuri impotriva suspendarii in fata Curtii de Arbitraj Sportiv din Lausanne.

 

Pentru editorii programului BBC Newsnight, Obreja a fost un fel de martor sef in ceea ce priveste despotismul presedintelui AIBA.

 

Ca au existat "decizii dubioase" la Beijing a fost pe larg comentat si nu numai de catre campionul Olimpic Britanicul James DeGale, care a declarat "Cum vin chinezii, care au fost novici in box, s-a si terminat cu doua medalii de aur?". DeGale este citat si de Alan Hubbard in publicatia The Independent.

 

"Rezultatele cu cantec", considera Richie Woodhall, sportiv medaliat cu bronz in 1988 la Seul, "sunt frecvente in boxul amator".

 

Woodhall, acum membru al echipei de antrenori pentru aspirantii Olimpici Britanici, a castigat medalia de bronz in categoria lui de greutate, categorie in care americanului Roy Jones i-a fost „furata” medalia de aur.

 

Dupa ce Jones a castigat semifinala impotriva lui Woodhall, a pierdut finala impotriva coreeanului Si-hun Park, astfel cum a solicitat presedintele Federatiei Coreene fostului presedinte AIBA, Anwar Chowdhry.

 

"Am vazut ca asta se intampla de multe, foarte multe ori in boxul amator", Woodhall este citat de Gareth A. Davies in publicatia The Daily Telegraph. "Baiatul nostru este in mod clar castigator, si nu si-a luat medalia."