Steluţa noastră de aur

Steluţa Duţă (48 kg) a cucerit sâmbătă cel de-al treilea titlu continental din palmares. România încheie Campionatele Europene de la Bucureşti pe locul trei în clasamentul general, după Rusia şi Bulgaria


Steluţa Duţă continuă să-şi scrie povestea de succes între corzile ringului de box. Micuţa sportivă cu inimă de luptătoare neînfricată, călită în cel mai dur ring posibil, cel al unei case de copii abandonaţi, a câştigat medalia de aur la Campionatele Europene feminine de box, competiţie încheiată sâmbătă la Bucureşti. Succesul continental al buzoiencei este al treilea în carieră, după cele din 2006 şi 2007.

Victoria din gala de sâmbătă nu s-a conturat însă uşor, finala cu bulgăroaica Sevda Asenova fiind extrem de dificilă. Românca a condus lupta, arătând spirit şi dăruire, în timp ce Asenova a evitat boxul de aproape, încercând să puncteze pe greşeala adversarei. Dintre cele două strategii, arbitrii judecători au preferat-o pe cea a Steluţei Duţă, răsplătind astfel combativitatea. „A fost un meci greu, în faţa unei adversare pe care o cunoşteam bine. Am mai învins-o şi altădată. Este extraordinar să câştig în faţa propriilor suporteri şi vreau să dedic acest succes staffului tehnic al lotului, tuturor televiziunilor din România şi fanilor boxului. Sunt extrem de fericită, nu concepeam să nu iau decât medalia de aur. Vreau să câştig şi titlul mondial şi să ajung la Jocurile Olimpice de la Rio”, a declarat Steluţa Duţă. La 32 de ani, buzoianca este deja una dintre certitudinile boxului românesc. „Pentru mine este al doilea aur din această perioadă, după naşterea băiatului meu”, a declarat antrenorul lotului feminin al României, Adrian Lăcătuş.

Cea de a doua pugilistă tricoloră prezentă în gala finală, Marinela Radu (81 kg) a avut la rându-i parte de un meci pe muchie de cuţit. După patru reprize de mare luptă, în care românca nu a fost cu nimic mai prejos decât adversara sa, arbitrii judecători au înclinat balanţa spre ucraineanca Liliya Durnieva.

Vedeta şi în acelaşi timp vedeta competiţiei a fost de departe irlandeza Katie Taylor. Campioana olimpică şi cvadruplă campioană mondială, Taylor (28 de ani) a cucerit la Bucureşti cel de-al şaselea titlu european din carieră.

România încheie Campionatele Europene cu cinci medalii: un aur, un argint şi trei de bronz. Pe locul trei al podiumului au urcat Simona Sitar (64 kg), Cristiana Stancu (69 kg) şi Luminiţa Turcin (+81 kg). Nouă ţări au plecat cu aur de la Bucureşti, singura federaţie cu două titluri fiind Rusia. Clasament final pe medalii: 1.Rusia (2-1-2), 2. Bulgaria (1-2-1), 3. ROMÂNIA (1-1-3).

 

Gala finală, rezultate

48 kg: Steluţa Duţă (Rou) b.p. Sevda Asenova (Bul)

51 kg: Stoyka Petrova (Bul) b.p. Saiana Sagataeva (Rus)

54 kg: Marzia Davide (Ita) b.p. Ewelina Wicherska (Pol)

57 kg: Zinaida Dobrynina (Rus) w.o. Svetlana Staneva (Bul)

60 kg: Katie Taylor (Irl) b.p. Estelle Mossely (Fra)

64 kg: Anastasia Beliakova (Rus) b.p. Nastha Jonas (Eng)

69 kg: Elena Vystropova (Aze) b.p. Stacey Copeland (Eng)

75 kg: Mireille Fontijn Nouchka (Oln) b.p. Sarah Scheurich (Ger)

81 kg: Liliya Durnieva (Ucr) b.p. Marinela Radu (Rou)

+81 kg: Maria Kovacs (Ung) b.p. Flavia Severin (Ita)