Turneul de box “Memorialul Mattes”

 Renumitul antrenor ieşean Iosif Mattes, născut la data de 4 septembrie 1920 s-a stins din viaţă pe 6 noiembrie 2000, lăsând în urma lui boxeri campioni de renume naţional şi internaţional

După ce în 1999 şi 2000 au avut loc primele două ediţii ale Turneului de box Iosif Mattes, în intervalul 12-14 noiembrie 2001 s-au derulat întrecerile primei ediţii ale Memorialului de box Iosif Mattes, în organizarea AS CFR Iaşi şi DJTS Iaşi. Peste ani, iată că “Memorialul Mattes” a ajuns la ediţia a IX-a, semn că foştii săi elevi de pe ringul de box nu şi-au uitat discipolul! Anul acesta, în zilele de 28 şi 29 noiembrie 2009, CS CFR Iaşi, în parteneriat cu Direcţia pentru Sport a Judeţului Iaşi, Fundaţia Sportului Ieşean, Federaţia Română de Box şi CSS Unirea Iaşi duce tradiţia mai departe. Se aşteaptă ca pe ringul din Sala Grădinari să fie prezenţi pugilişti de la multe cluburi de renume din România şi Republica Moldova, dar şi de la clubul englez All Stars Boxing Gym Londra, acolo unde ieşeanul Cristian Hodorogea, fost component al clubului sportiv CFR Iaşi în anii din urmă şi multiplu campion al României în boxul de amatori şi profesionist, activează acum ca antrenor, sub bagheta lui Isola Akay.  

Despre maestrul în box Iosif Mattes, amintirile sunt dintre cele mai plăcute. După ce în 1940 ajunge vicecampion al României la box, iar doi ani mai târziu, în 1942, campion al Ceferiadei, domnia sa urmează apoi cursurile Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport, devenind astfel profesor şi ulterior organizator de competiţii la Textila Iaşi.

Ca antrenor a obţinut numeroase titluri şi medalii prin elevii săi, cei mai renumiţi fiind Florin Costinescu (campion naţional la juniori), Ion Nicolau (vicecampion naţional), Adrian Ceaicovschi (medalie de bronz la seniori), Gheorghe Călin (vicecampion naţional la seniori), Florin Butnaru (triplu campion naţional la juniori, dublu campion balcanic la juniori), Viorel Soroceanu (campion naţional la seniori), Nicu Brânzei (campion naţional la seniori şi vicecampion balcanic la seniori), Mihai Danilov (vicecampion naţional la juniori). Iosif Mattes a activita la cluburile Nicolina Iaşi şi CSŞ Unirea Iaşi, iar după pensionare, la clubul Voinţa Iaşi, împreună cu Viorel Soroceanu, “scoate” prin Ovidiu Bobârnat (campion naţional la juniori şi seniori) o medalie de bronz la Campionatele Mondiale de la Houston (SUA), în 1999.

Şi cum “nobila artă” – boxul, duce “arta” pe mai departe, iată că şi urmaşii lui Iosif Mattes sunt “artişti” în domeniul lor de activitate. Fiul acestuia, arhitectul Eduard Mattes, care trăieşte în prezent în Haifa (Israel), alături de mama sa Toni (80 ani), este un renumit artist plastic şi maestru în arta fotografică, prin expoziţiile sale de grafică, sculptură, caricatură şi fotografie. Prin clubul sportiv CFR Iaşi, Eduard Mattes mulţumeşte din “Ţara Sfântă” celor care nu i-au uitat tatăl şi celor care organizează an de an Memorialul Iosif Mattes la box.

Să mai amintim aici şi de Jack Mattes (fratele lui Iosif Mattes), cel care a lucrat 42 de ani la secţia economică de la Radio Iaşi şi care acum, la 85 ani, este un venerabil pensionar din Dealul Copoului, alături de soţia Nadia şi de fiicele Gabriela Mattes şi Carmen Parâncu.

* Programul turneului internaţional de box “Memorialul Iosif Mattes"

Clubul organizator CFR Iaşi a elaborat următorul program al competiţiei:

VINERI – 27 noiembrie 2009:

– ora 10.00 – depunere de coroane de flori la mormântul lui Iosif Mattes, de la Cimitirul Evreiesc din Iaşi;

– ora 12.00 – Conferinţă de presă referitoare la turneu, care va avea loc la baza sportivă CFR Iaşi, din Soseaua Naţională nr. 7-9;

SÂMBĂTĂ – 28 noiembrie 2009:

– ora 8.00 – Cântarul oficial, şedinţa tehnică şi tragerea la sorţi a meciurilor de box programate în cadrul turneului (la Sala Grădinari, de lângă complexul studenţesc Tudor Vladimirescu);

– ora 15.00 – Gala I de box la 15 categorii de greutate, la seniori, tineret, juniori, cadeţi (Sala Grădinari, 30 meciuri);

DUMINICĂ – 29 noiembrie 2009:

– ora 11.00 – Finalele turneului de box la 15 categorii de greutate (Sala Grădinari, 15 meciuri).

Au adresat mesaje de salut referitoare la ediţia a IX-a a Memorialului Iosif Mattes la box primarul ieşean Gheorghe Nichita, subprefectul Cristian Angheluţă, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Iaşi Constantin Adăscăliţei, vicepreşedintele FR Box Vasile Citea, directorul DSJ Iaşi Ciprian Paraschiv, preşedintele CS CFR Iaşi George-Radu Pipa, directorul CSŞ Unirea Iaşi Viorel Hudac, iar din Haifa (Israel) fiul Eduard Mattes a trimis o scrisoare deschisă adresată tuturor celor care i-au cunoscut tatăl.

Sursa sport365.ro