Vasile Citea, în direct de la Moscova

În capitala Rusiei au debutat Campionatele Europene de box pentru seniori, cu participarea şi a şapte pugilişti din România

România a debutat la Europenele din capitala Rusiei cu victorii şi înfrângeri, că aşa e (şi) la… box! Conducătorul delegaţiei României la competiţia continentală de la Moscova, vicepreşedintele FR Box, ieşeanul Vasile Citea ne relatează:
“Sâmbătă, la categoria 54 kg, a boxat Andreiana Răzvan cu sportivul Magovac Nikola, din Serbia, pe care l-a învins cu 6-0, iar azi are meci foarte greu cu finlandezul Koota Matti, care a trecut de scoţianul Ham Joseph cu scorul de 9-2. Dacă dă Domnul şi Răzvan se simte bine azi, greul cel mare va fi pe 9 iunie, la bătălia pentru medalie, atunci când se va întâlni probabil cu rusul  Abzalimov Eduard, daca el va trece azi de germanul Shnider Marsel.

Apoi, Podaşcă Gabriel, la 60 kg, a pierdut ieri cu 9-4, în faţa  ucrainianul Bulenkov Dimitri, după un meci bun. Răzvan e un băiat muncitor şi perseverent şi cred că ne putem baza pe el mai departe.
La categoria 64 kg, Popescu Georgian a câştigat aseară  cu sportivul Sârbu Valery, din Republica Moldova, cu 8-0. Sportivul moldovean a fost unul modest, care nu i-a pus probleme lui Popescu, dar cu toate aceste lucruri nu suntem deloc mulţumiţi de evoluţia lui Popescu. Să sperăm că azi el se va mobiliza mult mai bine şi va boxa cu determinare în faţa armeanului Dzhavanyan Grachya, care este de departe mai valoros decat moldoveanul Sârbu. Dacă va trece cu bine meciul de azi (şi se  poate), pe 9 iunie Popescu se va bate pentru medalie cu învingătorul dintre un german (Müller) şi un irlandez (Moylette).
Gheorghe Ionuţ, la 69 kg, a disputat două meciuri foarte bune până acum. Sâmbătă el l-a învins pe azerul Eynullayev Sadig, cu 9-7, după un meci foarte bun, unde Ion şi-a etalat toate calităţile şi a demonstrat şi o bună pregătire fizică. Aseară el l-a invins pe danezul Keller Torben, cu 3-1, în urma unui meci de infarct, dar pe care Ion l-a gestionat foarte bine. Mâine, 8 iunie, Gheorghe Ionuţ se va bate  pentru medalie cu ungurul Bacskai Balasz. Va fi un meci foarte greu pentru Ion, deoarece sportivul ungur este puternic şi tehnic în acelaşi timp. E bine că e o zi pauză pentru a le permite sportivilor să se refacă după meciuri tari.
Gavril Ronald, la 75 kg, a pierdut la irlandezul O’Neill Darren cu 4-2, după un meci care putea fi câştigat de sportivul nostru dacă exista mai multă determinare din partea lui Gavril. Păcat…
Cristofor Alexandru, la 81 kg, sportiv care a venit la Moscova pe banii clubului său, a pierdut sâmbătă la polonezul Letr Wlodzimierz, cu 4-0. Cristofor e un tânăr de 20 de ani, care cred că ar putea face saltul către marea performanţă, cu seriozitate şi perseverenţă.
La 91 kg, Costică Bejenaru luptă azi cu albanezul Demaj Christian şi sperăm să treacă în turul următor. Numai că, următorul meci pentru Bejenaru, pe 9 iunie, pentru medalie, va fi foarte greu pentru că va întâlni pe actualul campion mondial al categoriei, rusul Mehontsev Egor”.
În final, acelaşi Vasile Citea ne mai spune: “Sala care găzduieşte turneul este  fantastic de frumoasă şi cred că are o capacitate ce 12-15 mii de locuri. Condiţiile de cazare, masă, transport sunt fără cusur. Totul e ceas… RUSESC! Până acum pot să spun că toate deciziile au fost OK, pentru toată competiţia şi să sperăm că măcar unul sau doi dintre băieţii noştri rămaşi în cursă vor reuşi să urce pe podium. E  foarte greu şi de la o zi la alta calea spre medalii devine mai îngustă, mai limitată… Şanse reale dupa mine şi după tragerea la sorţi de care au beneficiat, dar şi după evoluţia de până acum, o au Popescu Georgian şi Gheorhe Ionuţ, cu rezerve funcţie şi de cum se va simţi Andreiana Răzvan, dar acest lucru se va clarifica probabil astăzi”.
Dan TEODORESCU