Vasile Tiţă,„Prinţul din Obor” a împlinit 85 de ani

Vasile Tiţa, unul dintre cei mai mari campioni din istoria boxului românesc, a împlinit astăzi 85 de ani

I se spunea „Prinţul din Obor” şi putea avea lumea la picioare, dar a ales să lupte pentru România şi să intre în galeria celor mai mari sportivi pe care i-a avut ţara noastră.
Acum puţini îşi mai aduc aminte de Vasile Tiţa, marele campion de box al categoriei 75 de kilograme, care a urcat pe podiumul olimpic de la Helsinki, din 1952, unde a cucerit argintul, dar a uimit lumea boxului după ce l-a bătut pe marele pugilist american Floyd Patterson.
Cel mai longeviv medaliat olimpic din România, este singurul în viaţă dintre cei patru români care au orcat pe podiumul Olimpiadei de la Helsinki, a împlinit astăzi 85 de ani. Lumea boxului nu va putea uita însă cu siguranţă pe unul dintre cei mai mari campioni pe care i-a dat boxul românesc, un sportiv care nici nu mai poate contabiliza numărul titlurilor naţionale din palmaresul său impresionant. Şi asta nu pentru că suferă de Alzhaimer, de mai bine de un deceniu, pentru că perioada în care lovea sacii de box şi-şi zdrobea adversarii i-a rămas întipărită în memorie, chiar dacă pe atunci, „pentru un titlu de campion naţional primeam o ciocolată”. Bătrânul cu ochi albaştrii şi cu pumni de oţel serbează împlinirea a 85 de ani, iar Federaţia Română de Box şi preşedintele ei, Leonard Dorin Doroftei, îi urează un călduros: La mulţi ani, maestre!